Fenserka.com

Latest Post

16:10
zdravlje kuvanje zena hrana

Nitrati koji su sami po sebi bezazleni i nalaze se na lisnatom povrću, zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Brzi život koji danas živimo ne ostavlja mnogo vremena za spremanje svežih jela kod kuće, već nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rešenjima, među kojima je i podgrevanje hrane spremljene pre nekoliko dana.

Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti podgrevanjem, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju tokom ponovnog zagrevanja.

Dok neke i mogu da prođu, poput pasulja, graška i raznih supa, ovih pet namirnica ne bi trebalo baš nikad da podgrevate!

Piletina

Piletina i ostalo meso pernatih životinja, kao i kod jaja, česta mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Podgrevanje piletine se ne preporučuje najviše zbog toga što, za razliku od crvenog mesa, ona ima veću gustinu proteina, čiji se molekuli tokom podgrevanja drugačije razbijaju, što može da dovede do problema sa želucem i različitih probavnih tegoba, piše Independent.

Pirinač

Najvažnija stvar u vezi kuvanog pirinča jeste kako se skladišti nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov, koji može da izazove povraćanje i dijareju. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove, već će stvar učiniti gorom.

Krompir

Slično kao i sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće eliminisati ovu opasnu bakteriju, koja može da izazove botulizam, opasnu infekciju koja u najgorem slučaju parališe moždane nerve i ostavlja teške posledice.

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu da dovedu do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornih tegoba.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne skladište dobro, pečurke vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgreti isključivo na temperaturi iznad 70 stepeni.

Izvor: HelloMagazin.rs

16:08
skidanje sminke

Skidanje šminke je bitno za vašu kožu kako bi ostala zdrava i mlada. Dermatolozi objašnjavaju kako da uklonite šminku prije odlaska na spavanje.

1. Skidanje šminke je obavezno: Skidanje šminke je od suštinskog značaja za njegu kože. Zapamtite da morate ukloniti šminku svaki dan. U suprotnom, vaše pore će se napuniti nečistoćom, mogu se pojaviti akne, a sve to preti zdravlju vaše kože. Smog, zagađivači, slobodni radikali, i drugi toksini uništavaju kolagen u koži. Ako nemate vremena da prije spavanja temeljno operete lice, najmanje što možete uraditi je da očistite lice vlažnim maramicama.

2. Naparite lice: Ako imate dovoljno vremena prije odlaska na spavanje, parenje lica je odličan način koji pomaže da lakše uklonite šminku. Parenje otvara pore, uklanja bakterije, prljavštinu i vašu omiljenu podlogu. Parenje će znatno olakšati čišćenje vašeg lica.

3. Maskara: Maskara je najgora u procesu uklanjanja šminke. Ponekad, jednostavno poželite da prespavate sa maskarom na trepavicama. Nemojte je skidati agresivno, jer može doći da pucanja kapilara, nadutosti i stalnih podočnjaka. Samo držite jastučić za skidanje šminke nježno u oblasti u trajanju od 5 sekundi, tako ćete lakše ukloniti maskaru.

4. Dva puta očistiti uljem: Koristite sredstvo za čišćenje lica na bazi ulja kako bi smanjili iritaciju. Nastavite sa korišćenjem vlažnih, pH neutralnih preparata za pranje lica. Ako imate suvu ili osjetljivu kožu, hidrirajte je redovno poslije skidanje šminke, dok masnu kožu možete tretirati četkicom za piling.

5. Nahranite kožu: Kada završite sa skidanjem šminke, osušite kožu sa mekim peškirom, ali zapamtite da ne trljate lice. Nanesite hranljivu noćnu kremu kako bi se vaše lice obnovilo tokom sna.

(Nezavisne)

16:07
lepota sminka devojka nega

Ne možete da živite bez šminke ili vašeg omiljenog ruža?

Kod mnogih žena postoje neke “bolesti zavisnosti” kada je u pitanju šminka, ali možda je vreme da polako te zavisnosti prevaziđete.

Puder

Naravno da vam šminka daje super kožu bez fleka i crvenila, ali kada dođete do tačke da razmišljate o tome, kako da pokrijete crvenilo i bubljice, pravi je trenutak da malo odmorite od šminke. Jedan sloj šminke neće doneti ogromne štete vašoj koži, ali ukoliko preterujete i nosite “!slojevitu” šminku na licu danima može doći do problema kao što su masna koža, pojava fleka ili bubuljica. Takođe je važno da temeljno očistite lice od šminke pre spavanja. Zaboravite na stalno popravljanje pudera i nanošenje u slojevima. Pogotovo ako imate bubuljice pokušajte da izbegnete jer to može postići suprotno od željenog efekta. Što je duže šminka na licu, više će se bubuljica pojavljivati.

Ruž za usne

Da stalno popravljate ruž na usnama je nešto što se mora prevazići. Možete jednostavno pronaći karmin koji će vam osigurati dugoročnu boju na usnama, dok kao opšte pravilo važi da će mat ruž ostati duže na usnama od sjajnog karmina.

Olovka za oči

Definitivno da olovka za oči naglašava vaš izgled, ali nije preporučljivo da se nosi svakodnevno. Posebno za vreme doručka u kancelariji kada pokušavate da je popravite. Ovo morate prevazići, jer će nekoliko slojeva crne olovke učiniti vaše oči dramatičnim, a to nije izgled koji je primeran za posao. Pokušajte da ne preterate, posebno kada je reč o crnoj olovci za oči. Dajte prednost olovci u drugoj boji, kao što je braon ili plava.

I maskara ne bi trebalo da bude vaša opsesija! Jedan sloj je dovoljan za relativno prirodan izgled. Ne preterujte sa maskarom jer nije nemoguće da vas trepavice zabole.

Pokušajte da umerno koristite šminku, kako bi zaštitile svoje lice.

Izvor: HelloMagazin.rs

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com