Fenserka.com

Upravo objavljeno

Prema svjetskim zdravstvenim standardima, unutarnji dio gaćica koji se nalazi u izravnom kontaktu s najintimnijim dijelom ženskog tijela mora biti prekriven mekanim, nježnim i prirodnim materijalom.

To je izuzetno važno, pogotovo ako su u pitanju sintetički modeli donjeg rublja. Materijal se mora ušiti u gaćice, ali šavovi na dva mjesta mogli bi iritirati intimno područje, pa se s toga s jedne strane ipak ne pričvršćuje za gaćice.

Zbog toga nastaje mali džep koji, uprkos mišljenju mnogih muškaraca, ipak ne služi za nošenje nekog predmeta. Njegova prvenstvena funkcija je smanjivanje doticaja sa sintetičkim materijalima koji potiču razvoj bakterija i bakterijskih infekcija, a oslobađa disanje intimnih dijelova i upija eventualne tjelesne tekućine.

Izvor: 24sata

Sadržaj ljubavi i pitanja koja se vežu uz ljubav prirodno pripadaju svijetu magije. Kako je ljubav sama po sebi magična, tako zaljubljena osoba svojim ponašanjem, a da toga često nije svjesna, čini stvari koje tradicionalno pripadaju obrednoj ljubavnoj magiji. I ovdje, kao i u pogledu drugih oblika magije, važno je držati se osnovnih pravila lijepog ponašanja.

Prvo i najvažnije pravilo je da ne činite ono što ne biste voljeli da netko čini vama. Imajte na umu da je između ljubavi i mržnje tanka linija. Pažljivo odaberite odgovarajući obred, slijedite pravila, i zasigurno ćete uživali u svim čarima zasigurno najdivnije stvari na svijetu.  

Venerin blagoslov

Prije pristupanja bilo kojem ljubavnom obredu, potrebno je napraviti pet obreda štovanja Venere, božice ljubavi i braka. 

  • Prvi obred temelji se na njezi tijela s posebnim naglaskom na stopala, ruke i kosu. Važno je da pri tom koristite prirodna sredstva kao što su bademovo, kokosovo ili maslinovo ulje. U kupku za stopala i ruke stavite ružmarin. Maske za lice, vrat i dekolte neka budu voćne…Budite kreativne, u taj dan pijte čaj od šipka začinjen s malo meda i limuna.
  • Drugi obred temelji se na prepoznavanju unutarnje božice. Upitajte se, kako bi se na vašem mjestu osjećala Venera, kako bi se ponašala, što bi učinila. Postanite svjesni toga da božica živi u vama. Probudite je.
  • Treći obred temelji se na oprostu svima onima za koje smatrate da su vas povrijedili. Ako želite novu ljubav ili pak iscijeliti postojeću, bit će vam potrebno čisto i snažno srce.
  • Četvrti obred temelji se na usklađivanju unutarnjeg muškarca i unutarnje žene. Jasno i s puno detalja odgovorite na iduće pitanje: “Kako bi se ponašali i što biste osjećali prema samoj sebi da ste muškarac u kojeg ste zaljubljeni”. Iskren i detaljan odgovor na ovo pitanje ima veliku praktičnu vrijednost.
  • Peti obred temelji se na nesebičnom davanju istinske pažnje i podrške nekome kome je to prijeko potrebno. Učinite nešto zbog čega će lice te osobe zasjati od sreće.

Nakon ovih pet koraka spremni ste odabrati odgovarajući ljubavni obred. 

Ljubavni obredi se rade pri rastućem Mjesecu, posebno su moćni za punog Mjeseca. 

Ove godine puni Mjesec pada 11.02., stoga zaključno s tim datumom napravite sve obrede vezane uz ispunjenja u ljubavi. S obzirom na posebnu energetsku konstelaciju ove godine, preporučuje se Valentinovo slaviti kroz doživljavanje i izražavanje bezuvjetne ljubavi.

Fotolia | Autor: FotoliaFoto: Fotolia

Obredi ljubavi:

1. Drvena zdjela

Ovaj obred radi se u cilju provjere iskrenosti partnera, ali i radi iscjeljenja i oplemenjivanja postojeće veze.

Nakon zalaska Sunca u drvenu zdjelu natočite vodu iz kuhinjske slavine. Na površinu vode stavite jednak broj svojih i partnerovih vlasi kose. Vlasi stavite jednu do druge naizmjenično (jedna vaša vlas, pa vlas partnera, pa opet jedna vaša vlas…) Zajednički zbroj vlasi neka je paran broj.

Najčešće se stavlja tri vaše i tri partnerove vlasi. Zdjelu postavite vani, pazeći da je na sigurnom. Nakon toga operite kosu i pažljivo ju osušite pazeći pri tom da vam frizura bude što slobodnija i u skladu s prirodnom naravi vaše kose. Drugi dan ujutro, odmah nakon buđenja, bez da ste se pogledali u ogledalo, otiđite do zdjele i pogledajte u kakvom su odnosu vlasi kose koje ste večer prije stavili na površinu vode u zdjeli.

Simbolika će vam biti očita i vi ćete točno znati u kojoj je fazi vaš odnos. Vodu, nakon što ste iščitali poruke, treba baciti, a vlasi kose zakopati u zemlju (u tu svrhu može poslužiti lončanica). Ako ste ustanovili da vašem odnosu treba iscjeljenje, onda ćete u istu zdjelu (nakon što ste ju osušili) staviti tri šake ružmarina, tri šake majčine dušice i štapić cimeta.

Ako ste zadovoljni simbolikom koju ste iščitali, u zdjelu ćete staviti tri šake latica od ruža i štapić cimeta. Uvijek, ako je to moguće, prednost dajte svježem bilju. Nakon što je zdjela s odgovarajućim biljem sedam dana i sedam noći stajala u vašoj spavaćoj sobi, mora biti ispražnjena i vraćena na svoje uobičajeno mjesto.

2. Dragi kamen 

Dragom kamenju se pripisuju magijska i iscjeljujuća svojstva.

Prije pristupanja obredu s dragim kamenom (umjetnim ili pravim dijamantom, ružičastim kvarcom, odnosno rozenkvarom, opalom ili drugim dragim kamenom kojeg možda imate ili nosite na zaručničkom prstenu) potrebno ga je energetski očistili i osvijestiti njegovu duhovnu energiju kojom zrači. Tri dana i tri noći držite ga u suhoj krupnoj morskoj soli koju ćete svakodnevno mijenjati. Staru sol ćete bacati u tekuću vodu.

Rijeku ili potok u ovom slučaju može zamijeniti slivnik u kupaoni. Prostorija u kojoj spavate je prostorija u kojoj ćete napraviti obred. Ona mora biti očišćena i osvježena lovorom i lavandom. Neposredno prije obreda zapalit ćete sedam listova suhog lovora pazeći da dim dospije do svih kutova sobe.

U lampicu za eterična ulja nakapat ćete sedam kapi eteričnog ulja lavande. U prvim satima nakon zalaska Sunca uzmite dragi kamen u blago stisnute šake koje stavite na srce. Vizualizirajući lik voljene osobe zamolite Gospu od kamena da vam otkrije najdublje osjećaje, potrebe i nakane vašeg odabranika. To činite sve dok ne osjetite da se kamen zažario. Kada se to dogodi, zahvalite Gospi i kamen stavite u mekanu pamučnu tkaninu koju ćete držati pod jastukom tijekom tri noći.

Slijedite upute koje dobivate od Gospe. Ona će vam se javiti kroz snove ili kroz zanimljive podudarnosti koje zapažate u svakodnevnom životu. Budite u svjesnom kontaktu s Gospom od kamena i u najkraćem ćete se naći u zagrljaju voljene osobe. Nakon što ste učinili odgovarajuće obrede s kamenom, važno je imati ga uz sebe pri susretima s voljenom osobom.   

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL | Autor: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELLFoto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

3. List bršljana

Ako želite privući pažnju voljene osobe i već neko vrijeme očekujete da vam se ona javi, magija bršljana pravi je izbor za vas.

U zvjezdanoj noći pri rastućem Mjesecu, da vas nitko ne vidi, uberite lijep list bršljana u tihom dvorištu ili šumi. U miru doma uz zapaljenu crvenu svijeću stavite list bršljana na svoje grudi. Pričekajte osjet topline oko srca i mir u tijelu. Neko vrijeme uživajte u ugodnom osjetu.

Magičnoj snazi bršljana obratite se šapatom izgovarajući: “Bršljane, volim te i osjećam tvoju snagu, učini da se (ime osobe) javi te da shvati kako u mojem srcu postoji mjesto za njega, učini da njegova ljubav bude istovjetna s mojom i da budemo sretni”. Zatim još jednom obratite punu pozornost na toplinu oko srca i mir u tijelu. List bršljana je nakon obreda potrebno zalijepiti na poleđinu fotografije voljene osobe.

Fotografija mora prikazivati osobu u punom stasu, mora biti sama. Ako nemate fotografiju, list bršljana možete vezati uz predmet koji pripada voljenoj osobi. Ako ništa od navedenog nije moguće, onda list bršljana stavite u knjigu ljubavnog sadržaja sa sretnim završetkom. Javi li vam se osoba u kratkom roku, to je siguran znak da je ljubav obostrana i da je vaš izbor ispravan.

Bez obzira na trenutak u kojemu vam se javila voljena osoba, svijeću uz koju ste činili obred potrebno je zapaliti svako večer u idućih sedam dana. Promatrajući plamen svijeće s rukama na srcu uspostavite osjećaj mira u tijelu i topline oko srca. Nakon sedam dana bacite ostatke svijeće.

4. Zvijezde

Ako ste nedavno sreli osobu prema kojoj gajite posebne osjećaje, i ako s njom želite izgraditi ljubavni odnos, onda vam može pomoći i magijska moć zvijezda. Izađite pod noćno zvjezdano nebo.

Jednu ruku položite na srce, a dlanom druge ruke povucite zamišljene linije između zvijezda, tako da ispišete početno slovo imena svojeg odabranika. U tom trenutku izgovorite: “Moja želja sada je među zvijezdama”. Iduću večer u isto vrijeme dođite na isto mjesto. Pronađite odabrane zvijezde, i prepoznajte zamišljene tragove koje ste prethodne večeri ostavili na nebu.

Odličan je znak ako vam to odmah krene za rukom. Vrijeme je da unutar novo odabranih zvijezda ispišete početno slovo svojeg imena. Gledajte uskladiti i povezati oba slova (početno slovo imena voljene osobe i početno slovo svojeg imena). U tom trenutku izgovorite: “Svoju ljubav slobodno predajem volji zvijezda”. Treću večer, u isto vrijeme dođite na isto mjesto. Pronađite zvijezde koje su bile odrednice za ispisivanje slova. Prepoznajte tragove koje ste ostavili na nebu.

U trenutku prepoznavanja izgovorite: “Božice neba učini da moja ljubav bude ispunjena zajedništvom i zemaljskom srećom”. Punu pažnju posvetite mislima koje će vam proći glavom. Provjerite na koji način se ponašaju tragovi koje ste ostavili na nebu. Sve to su jasne poruke vezane uz sudbinu vašeg odabira. Ako je osoba za koju ste činili obred ona prava, dobit ćete jasne znakove i vodstvo prema zajedničkoj ljubavi.  

3343fed020122cb5990c.jpegFoto: Dreamstime

5. Cvijeće

Ono što je zajedničko svim vidovima ljubavi je osjećaj ispunjenosti i sreće pri bliskom odnosu s odabranom ljubavi.

Izraziti ili primiti izraz ljubavi iscjeljujuće je za dušu i tijelo. Darovanje cvijeća jedan je od najstarijih načina izražavanja ljubavi. Simbolika vezana uz vrstu, boju i broj cvjetova koje poklanjamo seže u daleku prošlost. U danima srednjeg vijeka govor cvijeća bio je jasno definiran. Darovanjem cvijeća osoba je mogla jasno izraziti svoje osjećaje i nakane, a da pri tom ne izgovori niti jednu riječ.

Od tih davnih vremena do danas mnogo se toga promijenilo, ono što je ostalo isto je energija cvijeća i njihova magična moć. Pravilo da se poklanja neparan broj cvjetova iste boje i vrste proizlazi iz poruke koju dajete osobi koja prima buket, a ta je, da ona predstavlja cvijet koji pridodan broju cvjetova u buketu čini sklad parnog broja. Isto pravilo ne vrijedi ako poklanjate dražestan buket poljskog ili šumskog cvijeća.

Darovanjem ruže izraziti ćete ljubav i poštovanje. S crvenom ružom izraziti ćete strast i romantične osjećaje, s bijelom sestrinsku, a narančastom prijateljsku ili poslovnu naklonost. Ružičaste ruže darujemo mladim majkama i mladim djevojkama. Iskoristite čaroliju Valentinova i proglasite cvijeće svojim osobnim glasnogovornikom ljubavi. 

Izvor: Jelena Takač/Astral

Treći dan Međunarodnog poslijediplomskog tečaja iz dijabetologije “Zdenko Škrabalo (EASD) Postgraduate Course on Clinical Diabetes and its Complications” koji se održava od 23. do 25. veljače u Zagrebu, u hotelu Sheraton, donio je predavanja renomiranih stručnjaka iz područja dijabetologije, koji su između ostalog govorili o liječenju dijabetičke neuropatije, dijabetičkog stopala, prevenciji disfunkcije bubrega kod oboljelih od šećerne bolesti te posebno vezano uz liječenje predijabetesa kod pretilih pacijenata.

Šećerna bolest i hipoglikemija

Rizik od hipoglikemije jedan je od najvećih zapreka u regulaciji šećerne bolesti. O hipoglikemiji, uzrocima i posljedicama, sjajno predavanje je održala prof.dr.sc. Tatjana Milenković iz Makedonije. U predavanju je naglasila da svaka hipoglikemija može biti potencijalno smrtonosna. Hipoglikemija može uzrokovati srčani infarkt, moždani udar ili aritmiju koja može uzrokovati naglu srčanu smrt. Hipoglikemija u značajnoj mjeri remeti kvalitetu života oboljelih i povećava troškove liječenja.

Predavanje je zaključila sa porukom da je u liječenju osoba sa šećernom bolešću iznimno važna edukacija oboljelih. Usprkos modernoj terapiji za šećernu bolest, bez edukacije i motivacije oboljelih, nije moguće postići dobru regulaciju šećerne bolesti.

Prof.dr.sc. Peter Gaede iz Danske govorio je o dijabetičkoj neuropatiji i dijabetičkom stopalu. Šećerna bolest je vodeći uzrok netraumatskih amputacija ekstremiteta. Dijabetičko stopalo jedno je od težih komplikacija šećerne bolesti. Zbog oštećene cirkulacije i oštećenja živaca na ekstremitetima običan žulj, mala ranica ili zanoktica, mogu prerasti u gangrenu stopala.

Procjenjuje se da se u 10 posto svih oboljelih od šećerne bolesti barem jednom u životu pojavi problem dijabetičkog stopala. Nažalost, zbog kasnog prepoznavanja i liječenja osobe sa šećernom bolešću vrlo često oboljeli ostanu bez stopala ili cijele noge. A gubitak ekstremiteta se mogao spriječiti dobrom regulacijom šećerne bolesti i redovitom samokontrolom stopala.

Poručio je da osobe sa šećernom bolešću posebnu pažnju moraju posvetiti njezi stopala i redovito pregledavati stopala. Ukoliko primijete neku ranu trebaju se odmah javiti svojem liječniku.

cef90c18d623689fbdef.jpegFoto: PR

Dijabetes i seks – kako su povezani?

O nadasve zanimljivoj temi – dijabetesu i seksualnom zdravlju, pričao je britanski dijabetolog prof. Edward Jude iz Velike Britanije. Osobe oboljele od šećerne bolesti češće nego obični ljudi imaju problem seksualne disfunkcije, što se posebno odnosi na one sa nereguliranom šećernom bolešću.

Statistika govori da oko 50 posto muškaraca i 25 posto žena sa šećernom bolešću imaju neku vrstu seksualnih problema. Oštećenja krvnih žila i živčanog sustava izravno utječu na seksualnu disfunkciju, koja se kod žena može očitovati suhoćom rodnice i može uzrokovati bolnost pri spolnom odnosu, te probleme s erekcijom kod muškaraca. Gotovo trećina muškaraca s dijabetesom ima problem s erektilnom disfunkcijom.

Erektilna disfunkcija je kod muškaraca uzrokovana dijelom i zbog nedostatka testoterona.

Barijatrijska kirurgija i liječenje šećerne bolesti

Profesor Dimitri Pournaras iz Velike Britanije održao je predavanje o barijatrijskoj kirurgiji i njezinom mjestu u liječenju šećerne bolesti. Govorio je o mogućnostima u barijatrijskoj kirurgiji, indikacijama za operaciju ali i o mogućim komplikacijama.

Naglasio je da izrazito pretile osobe sa šećernom bolešću mogu nakon barijatrijske kirurgije biti praktički izliječene ili imati puno bolju kontrolu šećerne bolesti uz postojeću terapiju ili čak manju dozu lijekova.

Dijabetička neuropatija

U radionici profesora Jude iz Manchestera i primarijusa Altabasa iz Zagreba sudionici su mogli čuti kako skrbiti o osobama sa šećernom bolešću i razvijenom dijabetičkom neuropatijom.

Naglasili su da je dijabetička neuropatija uglavnom podcijenjen problem u osoba sa šećernom bolešću i zahtjeva rano otkrivanje i liječenje. Ranim otkrivanjem i liječenjem dijabetičke neuropatije moguće je značajno smanjiti rizik od razvitka ostalih kroničnih komplikacija šećerne bolesti. 

Kako prevenirati bubrežnu disfunkciju kod osoba sa šećernom bolešću?

Na radionicama su prof.dr. Peter Gaede iz Kopenhagena i dr.sc. Tamara Turk Wensveen iz Rijeke govorili o tome kako prevenirati bubrežnu disfunkciju kod osoba sa šećernom bolešću. Poznato je da je dijabetes vodeći uzrok bubrežnog zatajenja koje zahtjeva kroničnu hemodijalizu. Dobrom regulacijom šećerne bolesti, ali i arterijskog tlaka i lipidnog profila, moguće je spriječiti ili bar odgoditi oštećenje bubrega.

Koliko debljina utječe na nastanak dijabetesa?

Prof.dr. Tatjana Milenković iz Skopja i doc.dr. Sanja Majanović Klobučar iz Rijeke radionicu su posvetile temi skrbi pretilih pacijenata s predijabetesom. Debljina je, naglasile su, jedan od najvažnijih čimbenika koji predstavljaju rizik za razvoj tipa 2 šećerne bolesti. Preko 70 posto osoba sa šećernom bolešću je preuhranjeno ili pretilo. S druge strane pak, neki lijekovi za liječenje šećerne bolesti mogu uzrokovati porast tjelesne mase.

Upravo je zbog toga iznimno bitan individualni pristup osobama sa šećernom bolešću. Pri odabiru terapije za šećernu bolest treba uzeti u obzir i utjecaj lijekova na tjelesnu masu. – Iako neće sve osobe s predijabetesom razviti dijabetes, smatra se da će unutar pet godina u 15-30 posto osoba s predijabetesom razviti šećernu bolest.

Važno je naglasiti da se pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću te posljedičnim smanjenjem tjelesne mase za samo 5-10 posto takav slijed događaja može prevenirati odnosno rizik obolijevanja od šećerne bolesti smanjiti za čak 50 posto – poručila je doc.dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dijabetolog iz KBC-a Rijeka.

Na kraju tečaja doc.dr. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i lokalni organizator tečaja, zahvalio je svim predavačima na njihovom doprinosu uspjehu tečaja. Pritom je naglasio da ipak najveću zahvalu upućuje sudionicima, kojih je bilo oko 200 iz 25 zemalja, na njihovom interesu za tečaj, dolasku i aktivnom sudjelovanju.

Ovaj međunarodni poslijediplomski tečaj postigao je izvrstan uspjeh jer su u tri dana sudionici imali prilike čuti najnovija saznanja iz područja dijabetologije od vrhunskih stručnjaka. Naglasio je da je ponosan da su u tečaju ravnopravno sudjelovali i vrhunski hrvatski stručnjaci iz dijabetologije čime je još jednom potvrđena prepoznatljivost hrvatske dijabetologije u Europi i svijetu.

Ovaj tečaj će nesumnjivo pomoći liječnicima koji skrbe o osobama sa šećernom bolešću, jer to je i konačni cilj ovakvih tečajeva – da osobe sa šećernom bolešću budu još bolje liječene kako bi se spriječio razvoj komplikacija i popravila kvaliteta života. Međunarodni poslijediplomski tečaja iz dijabetologije, koji pokriva dnevno izdanje i web 24sata, u organizaciji je Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i europskog dijabetološkog društva (EASD – European Association for Study of Diabetes).

Na tečaju je sudjelovalo ukupno 200 sudionika iz 25 zemalja, a u tri dana brojni međunarodni stručnjaci i vrhunski hrvatski dijabetolozi podijelili su svoja iskustva i nova saznanja u liječenju dijabetesa i komplikacija dijabetesa kroz predavanja i radionice. Svečano otvorenje tečaja održano je u palači Dverce. Domaćin primanja u Dvercima bio je gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić koji se obratio sudionicima i zahvalio docentu Raheliću na organiziranju tečaja i odabira grada Zagreba za mjesto održavanja tečaja. Na svečanosti otvorenja tečaja sudjelovali su ministar zdravstva prof.dr. Milan Kujundžić, koji je naglasio da je ovaj poslijedipmolski tečaj dokaz prepoznatljivosti hrvatske dijabetologije u Europi i svijetu. Također su se na svečanosti otvorenja tečaja pozdravnim govorom obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Damir Boras, zatim bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, globalni ambasador The Pens State University i predsjednik ISABS-a prof.dr. Dragan Primorac, koji je naglasio ulogu personalizirane medicine u liječenju šećerne bolesti. U ime Hrvatskog liječničkog zbora i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uzvanicima se obratio prof.dr. Boris Brkljačić.

Izvor: Ana Vukašinović, prof. Dario Rahelić

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com